STOPS, het grote struikelblok
Met deze weblog willen we - naast de weergave van onze eigen posities - ook de aandacht vestigen op een aantal zaken die voor de speculatieve futurestraders absoluut van belang zijn. Hou wel voor ogen dat elk artikel een weergave is van een persoonlijke mening, we beweren allerminst dat wij de waarheid in pacht hebben. Dit gezegd zijnde treft u hieronder ons eerste bijdrage.
STOPS, altijd en overal!
De meeste beginnende traders hebben slechts één doel voor ogen; een zo groot mogelijk winstpercentage in een zo kort mogelijke tijd te realiseren... Inderdaad, niets zo menselijk als 'hebberigheid'. Wij durven zelfs te stellen dat geen enkele nieuwbakken trader ontsnapt aan de verleiding met dergelijke ingesteldheid het traden aan te vangen...ook wij niet!
Intussen weten wij echter wel beter. De kunst van het traden ligt net niet in die paar toevalstreffers maar in het consistent beschermen en gestadig opbouwen van het kapitaal dat men beschikbaar heeft voor deze speculatieve handel. De futurehandel is de jungle onder het beurswezen, met alle gevaren van dien.
Het beschikbare initiële risicokapitaal is ons voornaamste goed, ben je dat éénmaal kwijt dan speel je niet meer mee, it's just as simple as that! Eenmaal je je dergelijke ingesteldheid eigen maakt zal je zien dat je op een volledig andere manier de futurehandel zal benaderen, je zal je namelijk gaan concentreren om het managen van je verliesposities (die er ongetwijfeld zullen zijn). Anticiperen is hier het juiste woord, in de zin van het onder controle houden van een verliespositie. Als het lukt om verliesposities tijdig af te sluiten en je beschikt daarenboven over een degelijke handelsstrategie die je toelaat met vertrouwen LONG en SHORT posities te initiëren dan komt de winst vanzelf.
En het is net bij het konsekwent verliesposities afsluiten dat een degelijke STOP-strategie om de hoek komt kijken. Het is dan ook zaak om - vooraleer LONG of SHORT posities in te nemen - al te weten waar we ons STOP level zullen plaatsen.
Waar nu net die STOPS te plaatsen is - naar onze mening - één van de moeilijkst te beantwoorden vragen. Een aantal traders zal nu waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen omdat zij werken met een soort van 'gekoppelde' STOP LOSS. Bijvoorbeeld een vast aantal punten onder (boven) de koers waaraan ze hebben gekocht (verkocht), of een bepaald percentage van het risicokapitaal, waarbij de ingenomen positie onherroepelijk wordt afgesloten op het moment dat de verliespositie groter wordt dan een vooraf bepaald percentage van het totale kapitaal. Wij zijn echter van oordeel dat dergelijke STOP-strategieën (en dan vooral de %STOP LOSS) vooral bedoeld zijn voor die traders die een vrij omvangrijk risicokapitaal ter beschikking hebben.
Rest de vraag hoe we dan het best omgaan met STOP LOSS niveau's. Laat ons misschien beginnen met een waarheid als een koe: de perfecte STOP LOSS bestaat niet! U zal situaties tegenkomen waarin u wordt uitgestopt en waarbij even later blijkt dat de koers net onder (of net boven indien u in een SHORT positie zat) u stopniveau herstelt en een tegenbeweging inzet die u - indien u niet was uitgestopt - een mooie winstpositie had opgeleverd. Inderdaad spijtig, maar daar zal je als trader moeten leren mee leven.
Bij het bepalen van het STOP LOSS niveau dient men volgende zaken in het achterhoofd te houden :
1. De eerste vraag die van belang is bij het STOPmanagement is hoe we futures gaan traden. Worden onze futures louter op intradaybasis verhandeld dan vereist dit uiteraard een andere aanpak dan dat we met diezelfde futures 'overnight' gaan. Zelfs bij het louter intraday handelen is er nog een groot verschil in aanpak; tracht men één grote intraday beweging/trend te pakken te krijgen of is het doel om op verschillende tijdstippen kleine winsten van een aantal punten mee te 'scalpen'?
Het lijkt ons nogal logisch dat het STOP level enigszins in verhouding moet zijn met de te verwachten winst. Zo lijkt het ons niet echt verstandig een STOP level te handhaven van pakweg 20 punten (dat bijvoorbeeld bij het BUND contract een waarde vertegenwoordigt van 200,- euro) als men bij 10 punten winst besluit om deze te verzilveren (wat dus bij datzelfde BUND contract omgerekend 100,- euro zou zijn). Dit zou immers betekenen dat we voor elke verliespositie (waarbij we dus 200,- euro verliezen) twee winstgevende trades moeten hebben, enkel en alleen om break-even te staan. Break-even is zelfs niet de juiste terminologie vermits we eveneens rekening moeten houden met de transactie- en andere bijkomende kosten (bijvoorbeeld de kosten van de gebruikte software).
2. Vooraleer posities worden ingenomen dient men reeds te weten aan welke koers we de positie sowieso zullen afsluiten indien de trade zich tegen ons keert.
3. Een veelvuldig gemaakte fout is het STOP LOSS niveau te strak te houden met als gevolg dat we te veel worden uitgestopt en naderhand blijkt dat de afgesloten verliespositie uiteindelijk toch nog afsloot met een positief saldo. Geloof ons, enorm frustrerend als dit frequent gebeurt! het is dus zaak om zicht te hebben op de gemiddelde volatiliteit van het futurecontract dat men wil gaan verhandelen. Vooral voor diegenen die voorheen louter aandelen hebben verhandeld zal dit in het begin even wennen zijn.
4. Tracht zo veel mogelijk 'logisch' te werk te gaan, m.a.w. stem het STOP LOSS niveau af op de door u gehanteerde strategie. Als u bijvoorbeeld besluit om LONG te gaan omdat de koers een dubbele bodem vormt is het meest logische STOP LOSS niveau net onder die dubbele bodem. Indien u een STOP LOSS zou hanteren net boven het niveau van die dubbele bodem - omdat u bijvoorbeeld werkt met een vaste STOP LOSS van 'X' aantal punten onder u aankoopkoers en hierdoor uw ingestelde STOP LOSS niveau net boven het steunniveau ligt - is de kans groter dat u daadwerkelijk wordt uitgestopt.
5. Probeer de STOP LOSS 'zo sterk mogelijk' te maken. Als een bepaald koersniveau wordt bijgestaan door verschillende TA-elementen (dubbele bodem EN bijvoorbeeld een moving average op min of meer gelijk niveau) is het aangewezen om - indien de koers toch door dit niveau valt - uw positie af te sluiten.
6. Misschien wel de allerbelangrijkste regel; éénmaal u - na rijp beraad - een STOP LOSS niveau hebt bepaald moet u zich absoluut aan de genomen beslissing houden. Er wordt dus NOOIT in negatieve zin afgeweken van een eerder vastgelegde STOP LOSS (Aanpassingen in positieve zin - om gerealiseerde winsten te vrijwaren - kunnen uiteraard wel).
Zerosumtrader
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home